Hurmikaki je populárne ovocie, ktoré sa u nás objavuje najmä počas vianočného obdobia. Nie je to ale preto, že by šlo o exotické ovocie. Nejde totiž o exotické ovocie. Ono jednoducho dozrieva na konci jesene aj v našich záhradách. Hurmikaki rastie na ebenovníkoch. Existuje viacero druhov a na Slovensku existuje mnoho pestovateľov, ktorí toto ovocie milujú. Má viacero spôsobov využitia. Konzervuje sa, suší, pridáva do omáčok, do smoothie a využíva ešte aj na ďalšie spôsoby. Strom si môžete zadovážiť aj vy.
Záhradníctvo Zahradnici.sk predáva celé stromy v kontajneroch, čo vám dovoľuje zasadiť si ho kedykoľvek počas roka, kým nie je zamrznutá zem. Zakúpiť si môžete viacero odrôd. Medzi inými:
- Cioccolatino
- Tipo
- Jiro
- alebo Muscat
Niekoľkoročný strom dokáže priniesť vysoký objem úrody, ktorou nepochybne prekvapíte ľudí okolo seba. Jednou z možností, ako využiť zásobu zmäknutých sýto-oranžových plodov, ktoré strácajú svoju prirodzenú trpkosť, je aj v pečení. Receptov je mnoho. Prakticky môžete pomocou hurmikaki nahradiť mnohé recepty s jablkami a jablká práve plodmi hurmikaki. Ideálne bez šupky. Čo by ste však povedali konkrétne na tomelový, alebo hurmikaki chlieb? V USA je populárny a rovnako je ovocie využívané v kuchyni aj v Japonsku.
Hurmikaki chlieb – recept
Ingrediencie:
- 2 šálky (240 g) hladkej múky (alebo polohrubej)
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL mletej škorice
- Voliteľné: ½ ČL mletého klinčeka alebo zázvoru
Mokrý základ:
- 1 šálka (240 ml) pyré z hurmikaki (z veľmi zrelých plodov, bez šupky)
- 2 vajcia
- ½ šálky (120 ml) rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
- ¾ šálky (150–160 g) kryštálového cukru (alebo hnedého)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Voliteľné prísady:
- ½ šálky nasekaných orechov (vlašské, pekanové)
- ½ šálky hrozienok alebo nasekaných datlí
- ½ šálky nasekanej horkej čokolády
Postup:
- Predhrejte rúru na 175 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si formu na chlieb (napr. 23×13 cm), vymaž ju maslom a vysypte múkou alebo vystri papierom na pečenie.
- V jednej miske premiešajte suché suroviny – múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, muškátový oriešok (prípadne zázvor, klinček).
- V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, pridaj olej, pyré z kaki a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte do hladkej konzistencie.
- Postupne vmiešavajte suchú zmes do mokrej, najlepšie ručne alebo metličkou, len kým sa všetko spojí. Cesto by malo byť husté, ale vláčne.
- Na záver vmiešajte orechy, ovocie alebo čokoládu, ak ste sa rozhodli pre takéto príchute.
- Vlejte cesto do formy a uhlaďte povrch.
- Pečte 50 až 65 minút, podľa veľkosti formy a rúry. Urobte test špajdľou – ak po vytiahnutí ostane suchá, chlieb je hotový.
- Nechajte vychladnúť vo forme aspoň 15 minút, potom opatrne vyberte na mriežku a opäť nechajte celkom vychladnúť.