Pečená hus nepochybne patrí k neodmysliteľnej súčasti všetkých jesenných hodov. Ide o jedlo tradičné, slovenské a veľmi chutné. Príprava pečenej husi si síce vyžaduje viac času, ide však o nenáročný recept. Spája sa nám hlavne s jeseňou, ale doprajeme si ju aj na Vianoce.
Potrebujeme:
- 1 hus
- 2 jablká alebo hrušky
- soľ
- rascu
Postup:
Hus očistíme a umyjeme z vonkajšej aj vnútornej strany. Následne do mäsa jemne vmasírujeme soľ a rascu. Brušnú dutinu husi naplníme umytými a na mesiačiky nakrájanými jablkami alebo hruškami. Hus dáme na pekáč (prsíčkami dolu), ktorý podlejeme trochou horúcej vody (asi 1 cm od dna). Vložíme ho do vopred vyhriatej rúry na 230°C. Hus počas pečenia nezakrývame. Po 15 minútach stiahneme teplotu na 130°C a pečieme ďalej. Hus počas pečenia priebežne polievame vlastnou šťavou. Keď je mäso dostatočne červené, zo šťavy odoberieme tuk a hus otočíme na druhú stranu a dopečieme ju. Hus už nepodlievame, aby nám kôrka ostala chrumkavá.
Upečenú hus vyberieme z pekáča a naporcujeme.
Pečená hus a jej podávanie:
Pečená hus sa podáva rozporciovaná na menšie diely. Striháme alebo režeme ju vytiahnutú v mise. Pekáče by sme mohli nožom poškodiť. S červenou kapustou a knedľou alebo zemiakovými lokšami. Nie je žiadnou gastro-pohromou ani zemiaková placka hrubá, alebo hustá zemiaková kaša. Kačka bude vynikajúca s lokšami omastenými mastným výpekom a s posýpkou upraženej cibuľky. Nezaškodí chute vylepšovať podľa skúseností kuchára. Napríklad niekomu chutí vypečený cesnak, viac jabĺk, alebo konkrétna jablkové odroda oproti iným.