Pre koláče, ktoré sme si zvykli nazývať moravské, existuje niekoľko receptov. Ich vlastnosťami je výborná chuť za čerstva, kysnuté cesto, tvaroch a správny džem. Hoci klasikou je slivkový, použiť v podstate môžete akýkoľvek – výborné sú ríbezľové, višňové, aj exotické. Správnu chuť im robí najmä tvarohová plnka a vanilkový cukor. Poznáme mnohé obmeny, no my milujeme jeden konkrétny recept a ten opakujeme počas roka niekoľkokrát. Pre jednoduchosť, aj osvedčenosť celého postupu. Nasledovný recept na moravské koláče obsahuje postrehy a rady, ktoré ocení začínajúci domáci kuchtík.

Moravské koláče príprava recept

Ako si upiecť domáce moravské koláče – recept

Suroviny:

Cesto:

  • 200 ml vlažného mlieka na kvások
  • 100 ml vlažného mlieka na neskoršie priliatie do cesta
  • vrecúško vanilínového cukru
  • 1 kvasnice
  • 500 gramov hladkej múky
  • 2 a pol lyžice kryštáľového cukru
  • 3 štipky soli
  • 2 žĺtky
  • 100 gramov roztopeného masla

Tvarohová plnka:

  • 250 – 300 gramov hrudkového tvarohu, nie tekutého
  • 2x balenia vanilínového cukru
  • 2x žltok
  • Hrozienka v množstve podľa chuti
  • Voliteľné: nastrúhaná citrónová kôra

Na koláče pred posýpkou:

  • Slivkový lekvár, ríbezľový, prípadne brusnicový
  • Celé vajce na potretie pred pečením

Na posýpanie:

  • 70-80 gramov polohrubej múky
  • 60 gramov kryštáľového cukru
  • 50 gramov roztopeného masla

Postup prípravy moravských koláčov

  1. Kvások pripravíme kvasníc, vlažného mlieka, jedného vanilínového cukru a na posilnenie kvasiniek môžeme prisypať neprehnanú polievkovú lyžicu hladkej múky. Múku dobre vymiešame a necháme o trochu viac ako 10 minút vykysnúť kvások na teplom mieste.
  1. Z prísad múky, cukru, žĺtkov, soli a kvásku so zvyšným mliekom vytvoríme cesto a po chvíli pridáme aj roztopené maslo. Cesto bude lepkavé, no postupným miesením sa lepkavosť mierne stratí. Keď získame hladké a farebne jednoliate cesto, môžeme ho ponechať vykysnúť. Zhruba 45 minút využime na ďalšiu činnosť. , kým prikryté cesto bude kysnúť na teplom mieste. Na radiátore, v bezpečnej blízkosti sporáku, či na inom vhodnom mieste.
  2. Zatiaľ si zmiešame tvarohovú plnku. Celé balenie nie tekutého hrudkovitého tvarohu zmiešame s hrozienkami. Tie dávame podľa chuti a záujme o hrozienka. Dôležité je hrozienka namočiť do rumu, čím získajú výbornú chuť a mäkkosť. Ak ich do rumu, či do iného alkoholu, likéru, či vody vkladáme až teraz a nemali sme čas doteraz, pomôže, ak ich zalejeme touto tekutinou a zohrejeme v mikrovlnke. Dosť si tým urýchlime zmäknutie hrozienok. Pridáme dve žĺtka, dva vanilínové cukre, podľa chuti prípadne aj citrónovú kôru a dobre premiešame.
  3. Posýpka tvorená cukrom, polohrubou múkou a maslom sa dobre vymieša a môže sa vyformovať, stlačiť do menšej hrudky. Po chvíli stvrdne, no výborne poslúži po natretí koláčov vajíčkom.
  4. Po nakysnutí si odrežeme trochu cesta vhodného pre veľkosť pracovnej dosky. Vyvaľkáme na pomúčnenom povrchu a narežeme kocky, alebo iné rovnomerné plochy, do ktorých stredu vložíme tretinu čajovej lyžičky tvarohovej plnky. Vymerať, aby bolo dosť plnky je malým umením. Časom prídete na to, ako zaistiť, že ku koncu nebudete musieť uberať z hrozienok či tvarohu.
  5. Každý kúsok cesta s dávkou plnky zabalíme a stlačíme, pomúčneným prstom v strede stlačíme, aby sme vytvorili priestor pre slivkový lekvár. S ním ale ešte čakáme.
    Moravské koláče príprava recept
  6. Takto pripravené koláče preložíme na plech, ale nedávame ich tesne k sebe, pretože počas pečenia cesto ešte nakysne.
  7. Potrieme vajíčkom
  8. Až a potretých koláčoch preveríme, aby každý koláč mal stále svoju jamku. Do ovajíčkovaného povrchu sa to dá ľahko prstom. Pomocou lyžičky vložíme trochu džemu. Slivkový je výborný pre zvládanie teploty, kedy sa neroztápa. Brusnicové sa roztápajú rýchlejšie a môžu stiecť po buchte dole. Ríbezľové menej.
  9. Na koláče po vložení slivkového lekváru (ten najlepší je v obchode aj pod českým názvom povidla) posypeme každý koláč medzi prstami vytvorenou posýpkou. Nevadí, ak niečo padne na plech medzi koláčmi. Každý s tým počíta. Občas je to dokonca výhoda, ak buchty v trúbe rastú.
  10. Pečieme na 180° a ohreve spodnom aj hornom zároveň zhruba 15 – 20 minút. S týmto množstvom vytvoríte dva po sebe idúce plechy. Prvý sledujte pozorne. Záleží od trúby a jej kvalít, či to bude 15 minút a naberú nádych do hneda – je potrebné vybrať. Alebo ochutnať a vybrať. Alebo ponechať do 20 minút.
  11. Pozor, druhý pekáč si môže žiadať o niekoľko minút menej, ak sa trúba dostatočne rozbehla.

Prajem dobrú chuť. 🙂