Milovníci steakov to poznajú.O to viac, ak si ich doprajú v zahraničí v zahraničných podnikoch. Grilovačky sú s tým vlastne spojené rovnako tak, hoci u nás by sme niektoré tepelné úpravy nazvali stroho „máš to surové, hoď si to ešte na ten grill“. Lenže niektoré úpravy sú nedokonalé zámerne, aby sa dosiahla šťavnatosť, konkrétna chuť niektorých druhov mias, alebo napríklad úroveň upečenia do bodu, v ktorom mäso podlieha trochu inej úprave. Napríklad aj krájaniu, či narezávaniu. Ak holdujete steakom s konkrétnou úrovňou upečenia, možno tieto názvy poznáte. Ak aj nie, tu je ich rekapitulácia.
Vo všeobecnosti platí, že neznáme mäso pečieme a upravujeme do dokonalosti. Mäso zo známeho chovu a známeho pôvodu si môžeme dovoliť upraviť aj na nižšiu úroveň. Čím kvalitnejšie a po hygienickej a zdravotnej stránke istejšie, tým nám umožňuje širší spôsob tepelnej úpravy. Samozrejme, ak si to žiada cieľový konzument a jeho preferencie.
Úrovne upečenia steakov, či iného mäsa
- Well Done (Dobre upečené): Mäso je úplne prepečené, vnútorná teplota je vysoká, a mäso je suché.
- Medium Well (Stredne dobre upečené): Mäso je dobre upečené, s malým množstvom ružového v strede.
- Medium (Stredne): Mäso je stredne upečené, s rovnomernou kombináciou ružovej a hnedéj farby.
- Medium Rare (Stredne krátke): Mäso je mierne upečené, so strednou časťou ružového mäsa. Vnútri tak môže byť mäso surové, alebo len zámerne nedopečené. Niečo také môže byť vyslovene žiaduce pri niektorých druhoch mias. Tento stupňa upečenia je vhodný pre mäso s vysokou kvalitou a čerstvosťou, napríklad mäso z kvalitných kúskov hovädzieho mäsa alebo jahňacieho mäsa.
- Rare (Krátke): Mäso je len krátko upečené, väčšina vnútra je ružová alebo červená. Tu platí, že táto úroveň upečenia je použiteľná len pri vysoko kvalitnom bezpečnom mäse pod maximálnou hygienickou kontrolou.
- Blue Rare (Modré krátke): Mäso je takmer syrové, s vonkajšími časťami opečenými, ale stredom stále studeným. Niečo taé je veľmi neobvyklé a v našich končinách skôr nevyužívané. To už je takmer akoby japonské „suši„.
- Pittsburgh Rare (Pittsburgh krátke): Mäso je silno opečené na povrchu, ale stred je stále syrový alebo mierne upečený.
- Well-Done Plus (Dobre upečené plus): Ešte viac prepečené ako „Well Done“, s veľmi nízkou vlhkosťou.