Grilážky sú populárne každé Vianoce. Úplne jednoduchý recept na fantastickú pochúťku mám medzi svojimi obľúbenými. Vyskúšajte ho a nebudete ľutovať. Každý maškrtný jazýček si na ňom pochutná. Zvládne ho aj úplný začiatočník.
Na grilážky je potrebných len 5 ingrediencií:
- 300 g kryštálového cukru
- kocka margarínu ( Palmarín, Hera…)
- 1 Salko
- 1 tortové oblátky
- 200 g posekaných orechov
Postup prípravy:
Z kryštálového cukru si spravíme karamel, následne stiahneme oheň na čo najnižší. Pridáme Salko, margarín a varíme. Pozor, bude to na začiatku trochu prskať a bublať. Varíme 5 – 10 minút, kým sa nám všetko nespojí. Pridáme nasekané orechy a plníme medzi oblátky. Ich hrúbku si premyslíme už na začiatku. Či máte radi hrubšie, alebo tenšie. Nevyhnutné je ich z hora niečim zaťažiť, napríklad druhou doskou na krájanie a litrom mlieka, alebo iným závažím. Následne dáme takto schladiť, čím sa „lep“ medzi oblátkami schladí a stuhne. Na druhý deň krájame, ak máme radi čokoládu, môžeme ich pred krájaním poliať čokoládou, prípadne posypať orechami.
(Zuzka)