Grilážky sú populárne každé Vianoce. Úplne jednoduchý recept na fantastickú pochúťku mám medzi svojimi obľúbenými. Vyskúšajte ho a nebudete ľutovať. Každý maškrtný jazýček si na ňom pochutná. Zvládne ho aj úplný začiatočník.

Na grilážky je potrebných len 5 ingrediencií:

  • 300 g kryštálového cukru
  • kocka margarínu ( Palmarín, Hera…)
  • 1 Salko
  • 1 tortové oblátky
  • 200 g posekaných orechov

Postup prípravy:

Z kryštálového cukru si spravíme karamel, následne stiahneme oheň na čo najnižší. Pridáme Salko, margarín a varíme. Pozor, bude to na začiatku trochu prskať a bublať. Varíme 5 – 10 minút, kým sa nám všetko nespojí. Pridáme nasekané orechy a plníme medzi oblátky. Ich hrúbku si premyslíme už na začiatku. Či máte radi hrubšie, alebo tenšie. Nevyhnutné je ich z hora niečim zaťažiť, napríklad druhou doskou na krájanie a litrom mlieka, alebo iným závažím. Následne dáme takto schladiť, čím sa „lep“ medzi oblátkami schladí a stuhne. Na druhý deň krájame, ak máme radi čokoládu, môžeme ich pred krájaním poliať čokoládou, prípadne posypať orechami.

(Zuzka)