Chrumkavé pečené kuracie stehná sú iste častým obedovým menu na nedeľnom stole Slovákov. Nenáročný recept však zaručí chutný a predsa tiež slávnostný obed. Slávnostným z neho urobí predovšetkým príloha, zdobenie a prestieranie.

Stehná kuracie pečené

Potrebujeme:

  • 2 väčšie kuracie stehná
  • soľ
  • drvenú rascu
  • mleté čierne korenie
  • mletú červenú papriku
  • 4 plátky slaniny
  • 1 cibuľu
  • olej
  • 50 g masla

Postup prípravy

Kuracie stehná si umyjeme. Dno pekáča vymastíme olejom a vložíme doň mäso. Stehná osolíme a vmasírujeme do nich mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a drvenú rascu. Cibuľu si očistíme a narežene na plátky. Na kuracie stehná položíme kocky masla a plátky cibule a slaniny. Kto obľubuje menej cibuľovej chuti, cibuľu vynechá. Prípadne je možné vynechať slaninu, no na maslo nezabudnite pokojne aj v strede pečenia. Kôrke na koži dodá lesk a chrumkavosť.

Pečieme v pekáči, ktorý jemne vytrieme olejom, pri teplote 180°C približne 40 – 50 minút. Počas pečenia stehná občas prelejeme výpekom.

Podávame so zemiakovou kašou, pečenými zemiakmi, varenými zemiakmi alebo ryžou. Vhodnou prílohou je aj zeleninový či ovocný šalát alebo zaváranina. Zdobením môže byť čerstvý petržlen, alebo ľahká čerstvá zelenina, ktorá nebude zasahovať do chuti mäsa a jeho korenín.