Pečené kurča patrí k obľúbeným slovenským jedlám. Tento recept patrí k jednoduchej slovenskej klasike a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Najčastejšie a najdostupnejšie mäso v bežnom maloobchodnom predaji, tiež zdravotne nenáročné, ľahko stráviteľné. Oproti husacine a kačacine obsahuje menej tuku. Nejde o vodnú, ale hrabavú hydinu. Z pochopiteľných dôvodov a aj pre chuť, nekončiace možnosti využitia napríklad mäsa z pŕs a takmer celosvetovú dostupnosť je kuracina populárna.
Potrebujeme:
- 1 kura
- mleté čierne korenie
- rascu drvenú
- mletú červenú papriku
- soľ
- 50 g masla
- olej
V najjednoduchšej úspornej verzii postačí koreniny nahradiť jednou zmesou grilovacieho korenia, v ktorej sú všetky zložky. Dosolíte podľa chuti.
Postup:
Kura si umyjeme, očistíme, z oboch strán ho potrieme soľou, mletým čiernym korením, drvenou rascou a mletou červenou paprikou. Vložíme ho do pekáča, podlejeme vodou a na vrch kurčaťa položíme kocku masla. Pekáč zatvoríme a vložíme ho do rúry. Pečieme na 220°C asi 30 minút. Potom kurča obrátime a pekáč opäť zatvoríme. Pečieme ešte 30 minút. Následne z pekáča odoberieme vrchnú časť a pečieme ešte približne 10 minút, aby kôrka bola chrumkavá.
Po dopečení a miernom vychladnutí kura rozkrájame na porcie.
Pečené kurča je nenáročné
Podávame so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, pečenými zemiakmi alebo ryžou. Ako príloha sa hodí zeleninový či ovocný šalát alebo zaváranina. Osvedčená jednoduchá klasika, cenovo dostupná a na prípravu nenáročná. Zo spomienok zo školských jedální k nemu patrí hruškový, či jablkový kompót. Najmä tie s klinčekom majú nezameniteľnú chuť. Podávanie a zdobenie kurčaťa je tak o chutiach, o zvyku, ale aj o experimentovaní.