K sezóne vinobrania a hodov neodmysliteľne patrí aj pečená kačica. Je skvelým sviatočným jedlom, ktoré poteší chuťové bunky v chladných dňoch. Pečená kačka je jedným z gastronomických symbolov jesene, podobne ako pečená hus. pre kačku však skôr nájdeme miesto v menšom mraziaku, v menšom pekáči a menšom rodinnom zložení.
Potrebujeme:
- 1 kačicu
- maslo
- rascu
- soľ
- 2 jablká
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
Postup:
Očistenú a umytú kačicu nasolíme a posypeme rascou z vonkajšej aj z vnútornej strany. Do kačice následne poukladáme očistenú zeleninu a ovocie: mrkvy, cibuľu a jablká. Kačicu dáme na pekáč prsíčkami dolu. Podlejeme ju trochou horúcej vody. Následne pečieme v rozohriatej mierne vyhriatej rúre. Počas pečenia mäso priebežne polievame vlastnou šťavou. Keď je kačka dostatočne červená, odoberieme zo šťavy tuk a obrátime ju. Pokračujeme v pečení bez polievania, aby nám navrchu vznikla chrumkavá kôrka. Pred dopečením potrieme kačicu maslom.
Kačicu po dopečení naporcujeme, uložíme na misu a polejeme šťavou. Porciovať ju môžeme už na tanieri vhodnom na porciovanie. Mäso ukladáme vedľa seba, nie na seba, aby zostalo chrumkavé.
Pečená kačka a jej podávanie, či doladenie
Podávame s červenou kapustou a knedľou alebo zemiakovými lokšami. Prípadne s inými kombináciami zmienených príloh. Doplnenie je možné jablkami, alebo pomerne obľúbeným brusinkovým lekvárom. Pre jeho kyslosť je obľúbený od Škandinávie až po Slovensko. A svoj podiel má na tom IKEA, kde tento lekvár je v ponuke. na fotografii je vidieť, ako dolaďuje prekrojené upečené jablká, ktoré môžu byť tiež zaujímavou doplnkovou prílohou k lokšiam.