Myslím si, že nielen u nás sú práve medovníky top vianočným pečivom. Deti ich jednoducho milujú. Najväčšia zábava je pri ich zdobení, kedy sa môžu zapojiť aj tí najmenší. Niektorí ich máme radi mäkké, iní zas tvrdšie, chrumkavejšie. Ponúkam vám môj osvedčený recept na medovníčky.

medovníky

Potrebné ingrediencie:

  • 550 g hladkej múky
  • 2 vajcia, 1 kypriaci prášok na perník
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g medu, 120 g masla
  • 2 pl sódy bikarbóny

Všetky suroviny si spracujeme do jednotného cesta. Najlepšie je, keď cesto odpočíva aspoň 24 hodín v chladničke (môže tam byť aj dlhšie). Medovníky pečieme pri teplote 180 stupňov do zhednutia, na plechu potretom maslom či olejom, aby sa nám nepripiekli. Niekto uprednostní aj papier na pečenie, vyhneme sa tak špinavým plechom. Medovníky pred upečením môžete potrieť vajíčkom a ozdobiť vlašským orechom. Ak ich potriete vajcom, budú lesklé, ja ich nezvyknem potierať, nakoľko ich máme radi také skôr keksíkové.

(Zuzka)